Tarina

SUOMEN VANHIN NAISPOLIISIKUORO uudistui – lue tästä kuoron historia

Helsingin Naispoliisilaulajat perustettiin 12.10.2000. Alkusysäyksen toiminnalle antoi Helsingin Poliisilaulajat tavoitteenaan kasvattaa rinnalleen sisarkuoro, jonka kanssa toteuttaa sekakuoroteoksia. Yhtenä motiivina on saattanut kuitenkin olla myös hienoinen kyllästyminen naiskollegoiden kyselyihin – milloin me pääsemme mukaan laulamaan!

Kuorolaiset tulevat ammattiryhmistä, joilla ei ole tyypillisesti erityistä musiikkitaustaa. Intoa meillä kuitenkin riitti ja kuluneessa kahdessa vuosikymmenessä Helsingin Naispoliisilaulajista on sukeutunut maamme ykkösrivin poliisikuoro.

Tällä hetkellä kuorossa laulaa 29 jäsentä.

Kuoron jäsenmäärä on vaihdellut vuosittain noin viidestätoista reiluun kahteenkymmeneen. Alusta asti kuorossa on laulanut pääkaupunkiseudun paikallispoliisien sekä valtakunnallisten yksiköiden henkilöstöä. Tullin henkilöstölle kuoron ovet avautuivat ensimmäisen vuosikymmenen jälkeen. Kuoron perustamisesta asti mukana olleita laulajia on jäljellä vielä kaksi, alkuvuosina aloittaneita useita. Jonkin aikaa olimme maan ainoa naispoliisikuoro. 2000-luvun loppupuolella perustettiin Turun Naispoliisilaulajat kasvattamaan naisenergiaa.

HNPL:n ohjelmisto on laajentunut vuosi vuodelta alun 2-äänisistä kappaleista jopa 8-äänisiin sovituksiin. Kuoron ohjelmistossa on materiaalia monenlaisiin tilaisuuksiin. Perinteisempi kansanmusiikki ja hengelliset laulut vaihtuvat hetkessä modernimpaan iskelmään tai pop-musiikkiin tilaisuuden luonteen mukaan. Vuosittain järjestettävä Art Goes Kapakka -tapahtuman yhteydessä pidettävä Kuorojen kierros on haastanut kuoroa muuntumaan lähes viihdekuoroksi. Tällä hetkellä suosittua ohjelmisto ovat esim. Kummelin Sakkolaulu ja viinan vaaroista varoittava Valomerkin jälkeen.

Kuoro taipuu myös serenadeihin, joista yksi toivotuimpia on Tony Edelmanin sävellys Uuno Kailaan suomennokseen Armaan läheisyys. Tykättyä ohjelmistoa ovat olleet myös raikkaat sovitukset perinteisemmistä kappaleista (esim. Minun kultani ja Suvivirsi), Kari Pappisen sävellykset Ilpo Tiihosen Hesassa sarjasta sekä hengelliset laulut, kuten Go tell it on the mountain.

Jouluohjelmistoa on kattavasti aina rakastetuimmista perinteisistä (Maa on niin kaunis, En etsi valtaa loistoa, Jul, jul, strålande jul) uudempiin joululauluihin (Lumihiutaleiden joululaulu, Julen är här, Sydämeeni joulun teen).

Oman säväyksensä kuoron ohjelmistoon ovat tuoneet kuoronjohtajien omat sovitukset tutuista kappaleista. Ikisuosikkeja ovat esim. vanha iskelmä Good Night Sweetheart Satu Hakulisen, sekä Lasten liikennelaulu Riikka Pellisen sovittamina.

Vuoden 2023 keväällä kuoro päivitti nimensä ja laajensi toimintaansa. Helsingin Naispoliisilaulajat tunnetaankin nykyään nimellä Uudenmaan Poliisilaulajat! Nimen nykyaikaistamisen lisäksi olemme päivittäneet yhdistyksemme sääntöjä siten, että kuoro on vastaisuudessa avoin kaikille valtionhallinnossa työskenteleville kuorolaulun ystäville – sukupuolesta riippumatta.

Kuoro tarvitsee johtajan

Taiteellisen johtajan kuva.
Kuoron taiteellinen johtaja Laura Renvall.

Laura Renvall valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osalta joulukuussa 2022, ja keväällä 2023 hän täydensi opintojaan suorittamalla kuoronjohdon B-tutkinnon Sibelius-Akatemiasta. Uudenmaan poliisilaulajat oli mukana esiintymässä Renvallin B-tutkintokonsertissa toukokuussa 2023.

Aiemmat kuoronjohtajat

  • 2017-2023 MuM Anna-Elina Norjanen. Keväällä 2023 kuoron taiteellisen johtajan sijaisena toimi Laura Renvall.
  • 2012-2017 MuM Riikka Pellinen
  • 2007-2012 Airi Lahtinen (myöh. Saloniemi). Välillä kuoroa ohjasti noin vuoden ajan Rebekka Nikula.
  • 2002-2007 Satu Hakulinen
  • 2000-2002 MuM Niina Melasalmi